piatok 25. januára 2019

Matera


Počas návštevy Apúlie sme nemohli v žiadnom prípade vynechať neďaleký región Basilicata so zaujímavým mestom Matera. Patrí medzi najstaršie ľudské osídlenia na území Talianska (s históriou približne 9 000 rokov). Je príkladom príbehu so šťastným koncom vďaka snahe a spolupatričnosti ľudí. Po 2. svetovej vojne bolo považované za hanbu Talianska z dôvodu chudoby a zaostalosti. Ľudia žili v domoch vytesávaných do vápencových skál vrstvených jeden na druhý v otrasných hygienických podmienkach. Z dôvodu veľkého nárastu obyvateľstva a mnohopočetných rodín mestu chýbali zásoby vody. V 50. rokoch sa začalo s výstavbou kanálov privádzajúcich vodu a so špeciálnym projektom urbanizácie. Takmer dvom tretinám obyvateľstva (čo bolo približne 17 000 ľudí) nariadili presťahovať sa do nových štvrtí s množstvom zelene a väčšími priestranstvami okolo domov. Historická časť Sassi di Matera zostala takmer prázdna. To sa zmenilo až v roku 1986, kedy sa obyvatelia mohli vrátiť naspäť do historického centra. V roku 1993 bolo mesto Matera spolu s rupestrálnymi (vytesanými do skaly) kostolmi zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Dnes je centrum plné života. V starých domoch nájdete penzióny, hotely, reštaurácie, galérie aj dielne, v ktorých môžete pozorovať prácu šikovných remeselníkov.

Výhľad na historickú časť Sassi di Matera


Mesto má úžasnú atmosféru. Očarilo aj Pier Paola Pasoliniho, ktorý ho označil za európsky Jeruzalem aj Mela Gibsona, ktorý si vybral Materu ako miesto natáčania filmu Umučenie Krista.

Len čo vstúpite schodmi zo širokej aleje v modernom centre mesta do údolia, naskytne sa vám nádherný výhľad a prenesiete sa do dávnej minulosti. Očaria vás domy, aj dva kostoly situované na dvoch kopcoch.

Oproti zastavanej časti sa nachádza zelený kopec a údolie, cez ktoré preteká rieka Gravina a v ktorom dodnes vidno pôvodné jaskynné obydlia, takže si viete predstaviť ako dávni obyvatelia stavali domy.










Katedrála v Matere
Historické centrum akoby ohraničovali dva kostoly – jeden na jednom a druhý na druhom konci. Hlavným kostolom je katedrála postavená v románskom slohu s krásnou ružicou zasvätená Márii z Bruny.









Kostol sv. Augustína

Na druhom konci stojí kostol sv. Augustína, ktorý bol spojený so ženským kláštorom. Jeho interiér je celkom jednoduchý, biely, ale skutočný poklad sa ukrýva pod kostolom. Podzemný chrám zdobia nádherné staré fresky, ako inak, tiež vytesané do skaly.














Po prechádzke starovekým mestom sme trošku aj vyhladli. Hľadali sme reštauráciu mimo hlavnej turistickej časti a podarilo sa. Okolo nás všetci miestni, čo je v talianskych turistických mestách vždy dobrým znakom:-) Objednali sme si predjedlo, ktoré Taliani nazývajú „all´italiana“ (talianske predjedlo). Je zaujímavé tým, že v každom regióne vám prinesú zmes salám, šuniek a syrov typických pre daný región. Stelesňuje vlastne aj samotné Taliansko – také odlišné a predsa zjednotené.
Verzia predjedla v regióne Basilicata. S grilovanou zeleninou, pikantnou salámou a syrom burrata (podobný ako mozzarella ale s mäkším stredom, mňam!)

Verím, že domáci sa nenahnevajú, ale museli sme vyskúšať cestoviny orecchiette s lístkami poľnej kapusty, ktoré sú typickým jedlom susedného regiónu Apúlia a aj zapekanú verziu s paradajkovou omáčkou a čerstvým syrom burrata.
Orecchiette con cime di rapa (cestoviny s kapustou poľnou)
Zapekané orecchiete s burratou




















Ak milujete Taliansko a históriu, Materu jednoducho nemôžete vynechať! V roku 2019 bola zaradená do top 10 destinácií vo viacerých sprievodcoch aj odborných časopisoch. Je tiež Európskym hlavným mestom kultúry a vďaka tomu okrem tradičnej atmosféry a zaujímavých miest ponúka aj bohatý sprievodný program. Návštevu odporúčam dvakrát!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára