streda 30. mája 2018

Národný park Gran Sasso

Je nedeľa 6:00 a zvoní budík. Hory volajú! Dáme si rýchle raňajky a smerujeme do Národného parku Gran Sasso v strednom Taliansku, v ktorom sa nachádza najvyšší masív Apenín s nadmorskou výškou viac ako 2 900 metrov aj najjužnejšie položený ľadovec v Európe.

Ranná prechádzka začína výstupom k pevnosti Rocca Calascio situovanej v nadmorskej výške 1 450 metrov. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 1380 a dodnes sa zachovala jej značná časť. Krásu miesta ocenil časopis National Geographics, ktorý zaradil pevnosť medzi 15 najkrajších na svete, aj filmári, ktorí tu natáčali Lady Hawke, Meno ruže, Američana s Georgom Clooneym či film o Pátrovi Piovi. Ani neviem, kde sa skôr pozrieť, či smerom do nebies alebo do údolia s nádhernou prírodou, v ktorej vládne dokonalé ticho.

Pevnosť Rocca Calascio

Kostolík Santa Maria della Pietà



Okolitá príroda


















Výhľad z pevnosti




















Kamenistou cestou schádzame pomaličky do údolia. Všimneme si niekoľko ruín domov, ktoré zničili zemetrasenia, ktoré sú, žiaľ, v tomto regióne čoraz častejšie.

Ďalšou zastávkou na potulkách je dedinka Santo Stefano di Sessanio, ktoré bola zaradená medzi najkrajšie stredoveké osídlenia (borghi) v Taliansku. V minulosti bola dôležitou zástavkou pastierov oviec, ktorí sa presúvali zo severu na juh, dnes je známa hlavne pestovaním šošovice. V dedinke žije približne 100 obyvateľov, ale nájdete v nej všetko. Hotely, reštaurácie, bary aj amerických turistov... V jej centre do roku 2009 stála medicejská veža, avšak po zemetrasení v Aquile z nej zostali iba základy. 

Ulička v dedinke Santo Stefano in Sessanio. V pozadí lešenie, ktoré slúži na to, aby sme si vedeli predstaviť, ako vyzerala Medicejská veža.
Historický dom v dedinke Santo Stefano in Sessanio
Donedávna verejné osvetlenie:-)




















V bare sa zastavíme na kávu s horskou sušienkou s pufovanou ryžou a kúskami čokolády a ideme ďalej. Čaká nás hlavný bod dňa - horské stredisko Campo Imperatore.

Cestu lemuje nádherná horská krajina a jej povrch je plný nápisov s povzbudzujúcimi slovami pre cyklistov, ktorí tadiaľto prešli počas pretekov Giro d'Italia pred pár dňami. 

 
Cestou do strediska Campo Imperatore


Guľovačka musí byť... aj na konci mája:-)



















Autom sa vyvezieme až na námestie, na ktorom stojí hotel, v ktorom bol uväznený Benito Mussolini. Hotel momentálne renovujú, takže na obed vojdeme do jedinej otvorenej reštaurácie, ktorá je zároveň aj múzeom historickej lanovky. V nadmorskej výške 2 135 metrov chutí výborne:-) 


 
Cestoviny mezze maniche so syrmi ricotta a pecorino z ovčieho syra


Po obede sa rozhodneme ešte trochu "potúlať" po okolitých horských lúkach. Ak ste milovníci westernov a zdajú sa vám akési známe, určite ste ich videli... Natáčalo sa tu niekoľko westernov s Bud Spencerom a Terence Hillom.

 
Výhľad do údolia



 
Všade naokolo samý šafran. Tu slovenské príslovie "je ich ako šafranu" určite neplatí:-)


























Po asi dvojhodinovej prechádzke na čerstvom vzduchu (je máj, vonku "príjemných" 12 stupňov) nastupujeme do auta a smerujeme do údolia pri meste L'Aquila. 

Cestou nás čaká ešte jedna zastávka. Zastavíme sa pri kostolíku San Pietro della Ienca, ktorý obklopujú len hory a lúky. Je to starý kostol, ktorý však prešiel kompletnou rekonštrukciou a v okolí je známym pútnickým miestom. Nachádza sa tu relikvia - krv sv. Jána Pavla II. z odevu, ktorý mal oblečený počas atentátu v roku 1981. Ján Pavol II. rád lyžoval a v zime, keď ho na ceste späť do Ríma zastihla snehová búrka musel zostať na tomto mieste. Neskôr sa do kostolíka pravidelne vracal. Jeho osobný tajomník daroval kostolíku zvon, na ktorom si, ak pôjdete okolo, môžete zazvoniť.


Kostolík San Pietro della Ienca so sochou pápeža
Interiér kostolíka
Krv pápeža Jána Pavla II.

































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára