Na rok 2017 sme si naplánovali
dve dovolenky – letnú (v apríli, ale na Kube) a zimnú, na ktorú som sa
tešila najviac ja, lebo mala byť na slovenskej – teda domácej pôde. Plánovala
som skutočne poctivo viac ako mesiac dopredu. Vedela som ale, že tentokrát to
bude o čosi ťažšie, lebo dovolenka v Tatrách v „zlatom“ týždni (ako
ho domáci volajú) medzi vianočnými sviatkami a Silvestrom bude tvrdým
orieškom. Ceny sú v tomto období naozaj ďaleko nad slovenskými a minimálna
dĺžka pobytu v hocijakom penzióne je od 4 nocí a viac. Ja ako nerozhodný
človek vyberám „skartovacou metódou“, ktorá aj tentokrát zabrala.
Vynechali sme všetky pravé
tatranské lokality a vybrali sme si malý boutique hotel v Kežmarku.
Lyžovať nelyžujeme a zhodli sme sa, že mesto (aj keď malé)bude pre nás
naozaj lepšie.
V prvý večer nás hlad vyhnal
do uličiek a na námestie tohto historického mestečka. Musím povedať, že na
také malé mesto má naozaj veľa zaujímavých pamiatok – Kežmarský hrad, drevený
kostolík, krásnu baziliku, Starý trh s historickými domčekmi, budovu
Reduty či Nový evanjelický kostol. Námestie krásne vysvietené a vianočne vyzdobené,
ale nájsť reštauráciu chcelo naozaj dlllllhú prechádzku.
|
Kežmarský hrad |
Na druhé ráno sme si privstali a na
raňajkách sme boli prví. Ani čašník neveril vlastným očiam, keď uvidel
dovolenkárov v jedálni o 7:15! Ale Tatry sú Tatry a boj o parkovacie
miesto v Starom Smokovci v zlatom týždni je naozaj nekompromisný. Pri
okienku pokladnice lanovky na Hrebienok sa ťahá dlhý a pomalý rad, ale ako
posledným sa nám podarí nastúpiť na lanovku. Po menej ako 10 minútach cesty sa
pred nami zjaví pohľad ako z pravej zimnej rozprávky. Horská krajina
zahalená veľkou snehovou perinou!
Vľavo sa pod bielym „stanom“
ukrýva Tatranský ľadový dóm, ktorého stavbu tento rok inšpirovala známa
barcelonská bazilika Sagrada Familia. Nádherné dielo vytvorené z takmer 200
ton ľadu je akousi zmesou architektonických prvkov (ako sú rozety a pigmenty)
príznačných pre skutočné stavby a krásnych motívov tatranskej prírody. Myslím
si, že túto sezónu zaznamená aj rekordný počet návštevníkov.
|
Tatranský dóm - hlavný oltár |
|
Tatranský dóm - detail rozety |
|
Tatranský dóm - detail tatranskej prírody |
Aký nápoj nemôžu Taliani vynechať
pri pobyte v horách? (Nie, čaj s rumom ani Tatranský čaj to nie sú:-)
No predsa horúcu čokoládu! Najbližším miestom, kde ju nájsť bola Bilíkova chata.
Pôvabný drevený exteriér aj interiér aj čokoláda celkom fajn. Prekvapil ma
skutočne milý personál aj napriek preplnenej reštaurácii s barom.
|
Bilíkova chata |
|
Bilíkova chata vnútri |
Do plánu sa nám ešte zmestí „mini
túra“. Na turistických značkách bola jednou z najkratších túra k Obrovskému
vodopádu s dĺžkou asi 45 minút. Po takmer hodine počujem otázku „Kedy tam
už budeme, veď tam bolo napísané 45 minút!“ Nechcela som ironicky odpovedať 45
minút horskou chôdzou:-), tak som si radšej zahryzla do jazyka. Našťastie
pohľad na vodopád stál naozaj za to!
|
Obrovský vodopád |
Na neskorý obed naplánovaný „niekde
v Tatrách“ nás už čaká miestny kamarát, ktorému sa nedarí nájsť miesto na
žiadnom parkovisku. Nakoniec sme boj vzdali a vybrali sme sa do
Popradu-Matejoviec. V miestnej reštaurácii sme si objednali pečeného
pstruha. Asi lepšia a aj chutnejšia voľba ako turistický obed v Tatrách.
|
Pečený pstruh s fazuľkovými strukmi a zemiakmi pečenými v alobale |
Na druhý deň sme sa po potulkách
po okolí vybrali na večeru do neďalekého Popradu. Na odporúčanie a zo zvedavosti
sme nakukli do reštaurácie Fabrika. Prekvapila industriálnym interiérom (zatiaľ
jedinečným svojho druhu počas návštev slovenských reštaurácií). V menu sa
spája tradičná slovenská kuchyňa s „modernými“ surovinami (ako to volajú v zahraničí
„traditional with modern twist“). Jedlá sú nádherne prezentované a naozaj výborné.
Priznajte sa, kedy ste naposledy jedli hovädzí špik či paštrnák? V podstate
staré slovenské suroviny. K steaku boli ako príloha pečené batáty a vôbec
nám nevadilo, že boli sladké.
|
Interiér reštaurácie Fabrika |
|
|
Hovädzí špik |
|
Kuracie mäsko s paštrnákom |
|
A steak s batátami |
|
Odkaz šéfkuchárovi:-) |
Tatry
– to boli aj veľké plány, ale príroda je nevyspytateľná. Od Chodníka korunami
stromov v Bachledovej doline nás odradil silný vietor a poľadovica, od
Štrbského plesa nepoučiteľní vodiči. Po viac ako hodine v zápche
spôsobenej zrážkou auta a električky a obchádzke uzatvorenej z podobného
dôvodu sme nakoniec návštevu Štrbského Plesa vzdali. Prvýkrát pred 5 rokmi sme
ho nevideli kvôli hustej hmle, tentokrát v nádhernom slnečnom počasí kvôli
šoférom.
Do tretice pôjdeme v lete.
Nech si „zlatí“ týždeň užijú aj iní:-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára