Kuba bola
mojim veľkým cestovateľským snom. Vždy som na ňu myslela, keď som hovorievala,
že sa „Potrebujem nechať vystreliť na Mesiac“. Bola pre mňa predstavou toho
pomyselného „Mesiaca“, na ktorom je človek odrezaný od sveta, nič nevie, nič ho
netrápi a užíva si sladké ničnerobenie. Internet existuje len na
obmedzených miestach a funguje-nefunguje, ľudia žijú vlastným tempom a na
všetky otázky vám odpovedajú „tranquillo“ (niečo ako naše „len klídek“). Večer
vidíte susedov na hojdacích kreslách sedieť pred domami alebo všetkých a všade
tancovať - lebo ako nám domáci vysvetlili „Na Kube sa nechodí, ale tancuje“.
Keď som sa robila
prieskum medzi známymi, ktorí boli na Kube na dovolenke a pýtala som sa,
kde presne boli, asi 90 % z nich odpovedalo „Varadero“. Niet sa čomu
diviť. Toto letovisko situované na polostrove Hicacos ročne navštívi približne
1 milión turistov a vyznačuje sa plážami s bielym pieskom s celkovou
dĺžkou viac ako 20 km. Ja som chcela pri
výbere lokality urobiť výnimku a ísť do neznáma, ale nedalo sa. Nebolo na
výber...
Pri príchode
do tejto bývalej rybárskej osady s približne 5 000 obyvateľmi a 54
hotelmi nás privítal dážď, ale odradiť sme sa teda nedali a hneď ako sa
vyčasilo sme zamierili smer pláž.
Pláž vo Varadere |
Prekvapilo ma dosť „chladné“ more (teplota asi ako Jadran) a obrovské
vlny, ktoré ma celú zaliali. Domáci nám povedali, že je to kvôli vetru, pretože
apríl je veterným mesiacom. Priznám sa, že za celú dovolenku som pokojné more
nezažila a teda ani plávanie nehrozilo. Atlantik je Atlantik...
V rezorte sme sa venovali „tradičným“ dovolenkovým aktivitám,
ako sú plážové športy, hodiny španielčiny a polihovanie na pláži. Ja som
skúšala aj salsu, ako úspešne neviem:-)
V stredu na obed nás čakalo prekvapenie. Okrem konečne vykúkajúceho
slniečka nám personál rezortu zorganizoval kubánsky obed. Moje gurmánske
srdce sa zaradovalo. Vyberať bol môj manžel, lebo ja neznášam státie v radoch
a vybral jahňacie rebro a na plátky krájané mäso z prasiatka. Obidve
pochúťky boli veľmi jednoduché, ale chutné. Po 10-dňovej skúsenosti
potvrdzujem, že celá kubánska kuchyňa je taká - veľmi jednoduchá, ale veľmi dobrá.
Veterán nemohol chýbať |
Jahňacie a bravčové mäso |
Pri príprave jedál využívajú veľa strukovín a zeleniny a miestni nejedia chlieb (okrem raňajok), pretože na Kube nemajú pšenicu. Počas pobytu na Kube som vyskúšala ryžu s čiernou fazuľou (Congri), zeleninové jedlo Quimbombó, ale najviac mi chutila Ropa Vieja, kubánske národné jedlo, ktoré je v podstate zmesou jemného trhaného hovädzieho mäsa, paradajkovej omáčky a zeleniny.
Ropa Vieja (zo španielskeho „staré šaty“) |
Skúšala som aj ryby, ale priznám sa, že som zostala trošku sklamaná. Nič výnimočné, aj napriek lokalite pri mori, podobali sa na tie naše slovenské zo supermarketu:-)
Nesmiem ale zabudnúť na polievky, ktoré boli výborné. Mojimi top bola zeleninová a krevetová.
Polievku z platanu sa mi, žiaľ, nepodarilo vyskúšať. Musím poprosiť o gurmánsky
zážitok môjho kamaráta – Kubánca žijúceho na Slovensku:-). Riadnou exotikou bol aj naslano pečený platan (výzorom sa tváril skoro ako banán, ale pre domácich je náhradou za zemiaky).
Rumovú
kultúru a aj politiku (tému, ktorú sme na základe odporúčaní mali zďaleka
obísť) sme riešili s mojim „dvorným“ a taliansky hovoriacim barmanom
Yoelom, ktorý vedel, kde je Slovensko, že hlavným mestom je Bratislava a každý
večer pozerával seriál „A je to!“. (Viac info o rume nájdete v príspevku z Havany.)
Okrem
polihovania na pláži a posedávania v bare sme sa boli pozrieť aj v centre
letoviska, ktoré je naozaj plné hotelov, reštaurácií a obchodíkov so
suvenírmi.
Park vo Varadere |
Cestou sa mi minuli papierové vreckovky a nájsť ich v miestnom
„nákupnom centre“ bolo priam nemožné. Motalo sa po ňom obrovské množstvo
turistov, ale v supermarkete ste našli iba vodu, rum (samozrejme), 2-3
druhy keksíkov, džem z miestneho ovocia guava a kávu. Iné nič. Fakt nič.
Najsilnejší
zážitok z Varadera?
V podstate sú dva. Nedeľná omša, ktorá namiesto o 10:00
začala o 10:30, ale farár hovoril po španielsky, takže sme konečne niekomu
rozumeli (ostatní Kubánci hovorili nárečím, na ktoré sme sa ani s talianskym
základom nechytali) a pri podávaní rúk bol zrazu mier medzi všetkými národnosťami sveta (miestni tvorili drvivú menšinu).
A druhý
krásny zážitok bolo milé prekvapenie pri odchode. V izbe sme si našli
suvenír od dievčaťa, ktoré nám upratovalo izbu. Krásne ručne robené „maracas“
(kubánsky hudobný nástroj), ktoré na miestnom trhu nenájdete a ktoré podľa prieskumov ostatní hostia nedostali.
Maracas |
Naozaj
platí, že ľudia, ktorí málo majú, veľa dávajú. Aj vo forme úsmevu a rozdávania radosti. O Kubáncoch to platí dvojnásobne.
Cesta na „môj Mesiac“ bola úžasná a vyšla takmer podľa predstáv (až na to počasie). Pred odchodom na Kubu som mala aspoň 100 problémov, po návrate nemám ani
jeden:-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára