streda 16. novembra 2016

Regióny Umbria a Marche trochu inak



Konečne sa mi podarilo dostať k písaniu. Vopred sa ospravedlňujem za trošku „vážnejší“, „pozliepaný“ a „málo gurmánsky“ príspevok, ktorého príprava chcela čas a psychickú prípravu. Dnes vás zavediem do regiónov Umbria a Marche v srdci Talianska a ukážem vám trochu z ich typickej krásy malých stredovekých mestečiek učupených v kopcoch, ktoré Taliani nazývajú „borghi“. Aj keď pracujem ako prekladateľka, neviem vám dať k tomuto druhu mestečka slovenský preklad, ktorý by úplne dokonale vystihoval význam talianskeho originálu. Sú to mestečká s určitou históriou s domami z kameňov a nádhernou rozprávkovou atmosférou. Sú príznačnou architektúrou stredného Talianska. Ja som ich navštívila niekoľko, v regiónoch Marche a Umbria.


Dostať do nich môjho manžela, ktorý pochádza z regiónu Abruzzo nebolo jednoduché. Medzi obyvateľmi regiónov Abruzzo a Marche panuje veľká rivalita. Predstavte si, že u nich existuje ľudové porekadlo „Meglio un morto in casa che un marchigiano fuori dalla porta!“ (voľný preklad by znel asi ako:  „Lepšie nebožtík v dome ako niekto z Marche za dverami“).

Zopár mestečiek sme ale počas spoločných nedeľných prechádzok videli. 

Mestečko Ripatransone s najužšou uličkou v Taliansku




Mestečko Offida







Mestečko Cascia s bazilikou sv. Rity


Mestečko Gubbio


Možno sa pýtate, prečo som zozbierala útržky trošku tu a trošku tam. Pre zemetrasenie. Preto, že niektoré z týchto mestečiek sú poškodené, domy neobývateľné a ich obyvatelia žijú v strachu a bez domova. Preto.





 
Norcia
Norcia - bazilika sv. Benedikta kedysi





 







Norcia - bazilika sv. Benedikta dnes












































A mňa po strachu, ktorý som sama počas zemetrasenia zažila prepadlo trochu smútku. Taliansku sa rúca kultúrne dedičstvo priamo v jeho srdci. Presne včera sme spojili príjemné s užitočným a navštívili sme ďalšie mestečko – San Severino Marche postihnuté zemetrasením. Tentokrát nás čakala iná atmosféra ako pri návšteve všetkých ostatných stredovekých mestečiek. Vládlo mu nenormálne, až strašidelné ticho. Historické centrum bolo ľudoprázdne, počuli by ste ním aj muchu preletieť. Strašný pocit, ktorý v chaotickom a hlučnom Taliansku len tak nezažijete. A ktorý ešte umocňuje bezmocnosť a strach zo zemetrasenia.


San Severino Marche - mestská veža
 
San Severino Marche - dóm





Predjedlo z kreviet s cuketou a mrkvou
Pistáciový mousse s kávovou zmrzlinou a lupienkami horkej čokolády

Zo sekcie gurmánskych fotiek pridám tentokrát len dve (bolo mi ľúto ich nepublikovať).

































Na návštevu čakajú ďalšie desiatky mestečiek. A určite znovu ochutnáme dobroty z hľuzovky, dubáčikov či rôzne druhy prosciutta.
Dúfam len, že nás ten „strašiak“ (ako zemetrasenie nazval primátor zrúteného mestečka Amatrice) nepredbehne.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára