Tento
rok je taký zvláštny. Ide hrozne rýchlo a ja som si vlastne ani nevšimla,
že už je jún. A čo je najhoršie, zatiaľ som poriadne nikde nebola (okrem
zabehaných trás, samozrejme).
Konečne
prišiel predĺžený víkend a malá
odmena za doterajšiu námahu v práci. Hurá, ide sa! Smer Kampánia!
Priznám
sa, že Amalfské pobrežie je mojou treťou láskou (po Ríme a manželovi), ale chýba mi ešte kúsok zo Sorrentského pobrežia,
na ktoré som sa zatiaľ nedostala. Manžel šoféruje po panoramatickej ceste okolo
pobrežia, kde je priemerná rýchlosť asi 30 km/h, ja si užívam krásu dediniek
a mestečiek. Výlet začíname v Sorrente, mestečku známom citrónmi,
ktoré bolo v skutočnosti strašne ťažké nájsť, ale podarilo sa!
Najväčší citrón, aký som doteraz videla. Vážil presne 1 200 gramov. |
Porovnanie s "normálnym" citrónom:-) |
Po dlhej a pomalej ceste sa
už nevieme dočkať obeda. Vôbec nám nevadí, že ostatní už dávno siestujú. Čašník
nám odporučí ako predjedlo špecialitu podniku, ktorá okrem toho, že hýri
farbami neuveriteľne chutí! A čoby
som ja bola za gurmán, keby som určite neochutnala miestnu špecialitu - gnocchi zo Sorrenta
s paradajkovou omáčkou a bazalkou a citrónový sorbet? Jednoduché
ale výborné!
Vľavo typické miestne cestoviny scialatielli s mušľami a dubákovou omáčkou a vpravo gnocchi zo Sorrenta. |
Po výbornom obede nasleduje
prechádzka po meste plnom turistov a po asi 300 schodoch zlezieme na mini
pláž s dreveným pontónom s barmi,
reštauráciami a ležadlami pri mori. Nemôžem si pomôcť, toto pobrežie
má svoje čaro.
Pláž s mólom na opaľovanie |
Kto by sa nezamiloval, však? |
Po dlhšej prechádzke sa presúvame
do Pompejí. Aj keď aj tentokrát mi zostal ešte nevyrovnaný dlh s pobrežím
Kampánie, a to sú ostrovy Ischia alebo Capri, na ktoré som sa ani na
tretíkrát nedostala, ale sľubujem, že sa ešte vrátim:-)
Predjedlo s vyprážanými dobrotami Cuopp |
Pravá pizza - moja verzia je tá gurmánska: čerstvá paradajka a mozzarella |
Na druhý deň nás čaká viac ako 4-hodinová prechádzka po starobylých Pompejách so
sprievodcom. Svoje rozprávanie nezameral
na fakty, ale skôr sa nás snažil vžiť sa do situácie ľudí, ktorí v meste
žili v čase výbuchu sopky Vezuv, aby sme si vedeli predstaviť, aký asi
mohol byť ich život a v podstate aj smrť. Najzaujímavejší bol fakt,
že výbuch zmenil celú geografiu okolia, pretože brána pri mori, ktorá bola
vtedy vzdialená asi 200 metrov od pobrežia bola posunutá o takmer 2 km,
o ktoré sa akoby „natiahla“ súš a oddialila tak more. Videli sme
niekoľko domov (v niektorých dokonca ešte boli pôvodné mozaiky), záhrad, hlavnú
ulicu Via dell’Abbondanza, na ktorej sídlili vtedajší remeselníci, obchodníci
a reštaurácie, hlavné námestie, z ktorého značnú časť stavebného
materiálu rozkradli a kúpele, v ktorých som sa nestačila čudovať, ako
dobre to mali už vtedy vymyslené. A to neboli žiadni inžinieri! Naozaj obdivuhodné.
Výhľad na Pompeje |
Celé staroveké mesto sa
samozrejme nedalo stihnúť za 4 hodiny a určite ani za jeden deň. Dostali
sme však rýchly prehľad, o tom ako títo ľudia žili a čomu sa do
výbuchu v roku 79 n.l. venovali.
Jedlo starovekých "gurmánov" |
Po dobrom obede a krátkej
sieste sme sa ešte vybrali do nových Pompejí, mesta s približne
30 000 obyvateľmi, ktoré so starým rímskym mestom nemá nič spoločné. Pri
výstavbe vlastne ani nikto netušil, že tak blízko sa ukrývalo staré mesto,
ktoré odhalili až neskôr. V novom meste sa nachádza najvyššia zvonica
v regióne Kampánia a nádherná pútnická bazilika.
Počas gurmánskeho večera nemohlo
chýbať tradičné jedlo Panuozzo (cesto podobné ako pizza, len v inom
formáte) plnené sušenou šunkou, mozzarellou a rukolou. A na záver
samozrejme môj obľúbený koláč plnený rumom – babá.
Panuozzo |
Cestou z Kampánie domov sme
sa ešte narýchlo zastavili v Kráľovskom paláci v Caserte, ktorého
návštevu sme si ale vôbec neužili, pretože presne v tú nedeľu bol vstup
bezplatný, rad neuveriteľne dlhý a ľudia strašne nevychovaní:-) Takže
rýchla asi 2-hodinová prehliadka (a poviem vám pravdu, naše hrady a zámky
sú oveľa oveľa krajšie) možno 25 sál, ktoré sú sprístupnené z celkových
viac ako 1 700 miestností a znovu smer domov.
Kráľovský palác v Caserte |
Interiér kráľovského paláca v Caserte |
Počas tohto predĺženého víkendu
som zistila, že kuchyňou som asi neapolčanka. Naozaj majú výbornú kuchyňu
a milujem ich mozzarellu z byvolieho mlieka, výborné jedlá
z morských plodov a z rýb, perfektné cestoviny, neodolateľné
zákusky ako babá a sfogliatella (teplý koláč z jemného lístkového cesta
plnený krémom) a vynikajúcu kávu, ktorá má v Neapole a okolí
naozaj úplne inú chuť. A chceme ešte hovoriť o citrónovom likéri
limoncello a citrónoch, ktoré sú obrovské a sladké?
Toto ale určite nebola určite
posledná návšteva tejto oblasti. Ostrovy Capri a Ischia ešte zostali
v pláne a dúfam, že čoskoro sa mi podarí objaviť aj ich krásy
a dobroty:-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára