pondelok 18. januára 2016

Praha

Moje topánky sú niekedy neuveriteľne túlavé a hlava strašne tvrdá:-) Už dlhšie v nej vŕtala cestovateľská myšlienka ísť do Prahy. 
Je deň po Novom roku a sadáme s mojim manželom a spolucestovateľom na vlak. Hurá, smer Praha! Po dlhej ceste vystúpime na Hlavnom nádraží a snažíme sa nájsť hotel. Podľa Google je to len 1 km a stále rovno. Čo je na tom zložité? No, poviem vám, bolo to zložitejšie ako som si myslela. Zo 7 opýtaných ľudí boli 6 cudzinci a jediný Čech, ktorý sa pritrafil bol čašník v kaviarni, ktorý netušil, že ulica, na ktorej pracuje je aj ulicou, na ktorú sa pýtam:-) Bol ale aspoň taký zlatý, že vyhľadal adresu na PC. No zážitok:-)
Po krátkej sieste vyrážame na Václavské námestie. Je strašná kosa, ale láka nás atmosféra trhov s množstvom rozvoniavajúcich klobások a českého trdelníka.
Zasnežené Václavské námestie
                                                     
Ktovie, či aj sv. Václav na koni nezamrzol
                                           




Grilované klobásky s horčicou a chrenom

Prehliadku mesta sme si rozdelili na 2 dni. Prvý deň nás čakal Pražský hrad, Hradčany a Malá Strana. Vonku -10 stupňov, zamračené. Počasie ideálne na prehliadku hlavného mesta:-) Upustili sme aj od prechádzky a vyviezli sme sa električkou rovno na hrad. Aj tú dýchala ešte vianočná atmosféra, hlavne vďaka trhu na námestí. Rýchlo sme však utekali do hradného komplexu a veru z vyhrievaných miestností sa nám veľmi von nechcelo. Vôbec sme sa nečudovali Američanom, ktorí sa tvárili, že obdivujú kachle, z ktorých sálalo príjemné teplo.
Trh pred Katedrálou sv. Víta
Priečelie katedrály sv.Víta


Zlatá ulička s mini domčekmi
Strieborný náhrobok sv. Jána Nepomuckého

Betlehem zo slamy v areáli Pražského hradu
Po návšteve hradného komplexu sme len rýchlo prebehli Malou Stranou, zohriali sme sa pri pohári vareného vína a šup do hotela.

Druhý deň nasledovala prehliadka Starého Mesta. Teplota o niečo priaznivejšia, ale sneží! Uličkami sa čo najrýchlejšie snažíme dostať na Staromestské námestie, aby sme stihli odbíjanie presného času na pražskom orloji.
Pražský orloj
Vianočné trhy na Staromestskom námestí

Ako sa dá zohriať v takomto neúprosnom počasí? Dobrou horúcou polievkou. Už druhý deň som "pokukovala" po dobrom guľáši v chlebe a kde by chutil lepšie ako za Staromestským námestím s krásnym výhľadom na orloj?
Guľáš v chlebovom bochníku v reštaurácii Kotleta





Po obede nás ešte čakala prechádzka cez Karlov most, Prašnú bránu a návšteva židovskej štvrte Josefov. Všade treskúca zima, takže tentokrát sme dlhšie posedeli v interiéroch, v hlavne synagógach, kde sa netlačil obrovský dav a bolo tam naozaj príjemne teplo.

Jeruzalemská synagóga

Židovský cintorín

Karlov most so zamrznutými turistami

Prašná brána






Pražskými uličkami sa pomaly vraciame do hotela. Ešte sa cestou zastavíme na posledný trdelník (ani jeden sa mi nepodarilo odfotiť, lebo zmizol rýchlosťou svetla:-)...
Večer vyrážame na poslednú večeru do reštaurácie na námestí za hotelom. Priznám sa, že nie som milovníkom polievok, ale možno zimou, možno čarom Prahy a možno riadnym hladom som si ako "predjedlo" objednala horúcu šumavskú zelnačku. Neuveriteľne dobrá! Ak budete mať možnosť, určite odporúčam vyskúšať!

Šumavská zelnačka



 V deň odchodu sme si ešte naplánovali návštevu jednej zaujímavej reštaurácie neďaleko hotela, pred ktorou sme každý večer videli dlhý rad, ktorému sme teda veľmi nerozumeli. Až kým sme nevošli dnu. Výnimočný interiér malého pivovaru, horkastá aróma piva a zaujímavé menu zaujali aj mňa, hoci medzi milovníkov piva určite nepatrím. Už sme chápali tie večerné rady pred podnikom:-) Diéta-nediéta, Vianoce-nevianoce, zo zvedavosti som musela ochutnať jednu zo špecialít podniku. Palacinky s pivnou marmeládou. Čakala som, čo mi čašníka donesie. A veru, dve palacinky s marmeládou z piva, jedna s marmeládou zo svetlého a druhá s marmeládou z červeného piva! Neopakovateľná chuť, zvláštna, ale príjemná aróma. Škoda, že sa nedá "publikovať".

Reštaurácia Pivovarský dum

Palacinky s pivnou marmeládou



















Zimná návšteva sa skončila. Čaká nás cesta domov a dúfam, že čo najskôr ďalšie cestovateľské dobrodružstvo. Aj keď budúce vianočné alebo novoročné sviatky sme si sľúbili, že strávime v kúpeľoch s vodou najmenej 30 stupňov!

Dobrú chuť a na zdravie, priatelia!


Póza s pivkom:-)











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára