nedeľa 1. marca 2020

Umbria – kraj svätcov, skalnatých domčekov a hľuzovky


Jednou z mojich najobľúbenejších oblastí na pár dňové potulky je stredné Taliansko, ktoré má vďaka dokonalej kombinácii zaujímavých miest, krásnej prírody a výborného jedla osobitné čaro. A v regióne Umbria, ktorý je pre našinca menej známy ako také Toskánsko, platí tento vzorec úplne do bodky.

Po niekoľkých rokoch sa mi v spomienkach vynorí mestečko Assisi, na ktoré sa nedá zabudnúť. Predstavuje pre mňa akúsi oázu blaha a pokoja, ktorú len tak hocikde nenájdete. Väčšina ľudí si ho ihneď spojí so sv. Františkom – synom bohatého obchodníka s látkami, ktorý sa rozhodol všetko zanechať a venovať svoj život modlitbe a viere. Ľudia vtedajšej (a možno aj dnešnej) doby ho považovali za čudáka. Známa je jeho rebélia kedy sa pred všetkými obyvateľmi vyzliekol z honosného rúcha, utiahol sa na okraj mesta a žil ako pustovník v úplnej chudobe. Spolu s nasledovateľmi chodili bosí a oblečení do jednoduchých šiat. V Assisi dodnes žije jeho duch a celému mestu jednoducho panuje pokojná atmosféra.

Výhľad na Assisi
Pevnosť nad mestom Rocca Maggiore
Takto nejako asi sv. František vyzeral

Aj my sa vydávame po jeho stopách. Povinnou zastávkou je Bazilika Svätého Františka, ktorú tvoria 2 chrámy – Horný a Dolný s nádhernými freskami od Giotta a Cimabueho, ktoré patria k najvzácnejším na svete (a nesmú sa fotiť).




Komplex baziliky


Pri potulkách kľukatými uličkami centra mesta môžete nakuknúť do rodného domu sv. Františka so stajňou, v ktorej sa podľa legendy narodil.


Pri vchode do rodného domu vás privíta sám sv. František



Ďalšou svätou, ktorá sa spája s Assisi je Klára. Rovnako ako sv. František pochádzala zo zámožnej rodiny, ale všetko zanechala a zvolila si život v chudobe. V Bazilike sv. Kláry sú vystavené jej relikvie aj predmety patriace sv. Františkovi aj tzv. františkánsky drevený kríž.

Výhľad na chrám sv. Kláry

Originálny odev sv. Františka




Hlavným a najstarším chrámom v Assisi je však Dóm sv. Rufína, v ktorom boli obidvaja svätci pokrstení. Interiér je celkom jednoduchý, ale pod chrámom sa okrem krypty skrýva skutočný poklad – múzeum so vzácnymi freskami a pozostatky starej rímskej cisterny.

Dóm sv. Rufína zvonku  a  cyklus s motívom sv. Rufína od Niccolo Alluno (1462)




Na hlavnom námestí – Piazza del Comune vám na prvý pohľad učarí antický Minervin chrám z 1. storočia nášho letopočtu so 6 stĺpmi, ktorý patrí k najzachovanejším stavbám svojej doby. Na vedľajšej budove radnice sa dodnes nachádza šablóna z červenej skaly z vrchu Subasio, ktorý sa vypína nad mestom s tvarmi a rozmermi škridiel a tehál, ktoré sa v meste vyrábali a nesmeli mať podľa nariadenia iné rozmery ani tvary.


Minervin chrám s radničnou vežou
Snažila som sa dostať aj do Mestskej obrazárne s dielami od Giotta a Perugina, ale márne (toto je smola, keď idete na výlet mimo hlavnej turistickej sezóny).

Šablóny strešnej krytiny, dlaždíc a obkladov s povolenými roznmermi



Počas návštevy Assisi musíte vyskúšať miestnu kuchyňu! Medzi najvyhľadávanejšie špeciality patrí focaccia Torta al testo, ktorú vám rozkroja na polovicu a naplnia podľa vašich želaní (šunkou, salámou, rôznymi druhmi syra, pečeným prasiatkom či klobáskou) a koláč La Rocciata, ktorý sa podobá na štrúdľu, ale je tvrdší a plnený jablkami, mandľami a iným sušeným ovocím, ktoré chrumká pod zubami.

Typicko-netypický aperitív: Aperol orange a Torta al testo

Tradičný assiský koláč – La rocciata



Umbria je známa ako kraj (hlavne čiernych) hľuzoviek, ktoré sú gurmánskou špecialitou a jednou z najdrahších potravín na svete. Mne nedalo vyskúšať cestoviny s omáčkou z hľuzovky, aj keď žalúdok sa príliš nadšene nezatváril:-)

Tagliatelle s dubákmi alebo strangozzi s hľuzovkami?











Po dobrom obede to chce ešte príjemnú prechádzku...

Neďaleko Assisi sa nachádza niekoľko mestečiek s domčekmi z kameňa, ktoré sa určite oplatí navštíviť. My sme si vybrali Spello, lebo v Perudži a Gubbiu sme už boli. Dodnes ho ohraničujú zachované rímske múry so 4 bránami. Bazilika Santa Maria Maggiore (ktorú momentálne renovujú) ukrýva poklad v podobe kaplnky Baglioni s majolikovou podlahou a freskami od Pinturicchia, ktoré znázorňujú aj samotného autora. Spello je asi najkrajšie v máji a júni, kedy miestni ale aj turisti pripravujú dlhánske „koberce“ z lupeňov kvetov. Aj vo februári tu však ale nájdete krásne zakvitnuté zákutia.


Výhľad na mestečko Spello



Aj vo februári zdobia uličky kvety
Spello – mesto kvetov



A cestou domov ešte jedna zastávka, tento krát v prírode, pri trojstupňovou vodopáde Cascata delle Marmore. S výškou 165 metrov je najvyšším vodopádom, ktoré stvoril človek. Prietok závisí od počasia a od zamestnancov, ktorí ho ovládajú a vodu v určitých intervaloch vypúšťajú. V zime je to len počas víkendov od 12:00 do 14:00, takže sa treba poponáhľať a zo 4 trás si vybrať tie kratšie, aby ste o divadlo počas 3-hodinového výstupu najdlhšou neprišli.
  
Vodopád Marmore

Zhrnutie? Približne 25 km prejdených pešo za 2 dni. Celkom aktívny víkend aj vo februáriJ. Pri mnou organizovaných cestách je heslom optimalizovať čas, čo v preklade znamená stihnúť toho čo najviac. Veď oddychovať budeme doma po návrate.











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára